NEK elsőáldozás!

2020-ban hazánkban rendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A NEK alapvető célja, hogy elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia. Ezért a nyitómisét elsőáldozással teszik ünnepélyesebbé a szervezők. Erre 2020. szeptember 13-án, vasárnap 16.00 órakor kerül sor a Puskás Ferenc Stadionban. Az elsőáldozásra jelenleg 2. osztályos gyerekek jelentkezhetnek, illetve azok, akiknél korábban elmaradt (tehát jelenleg 3. osztályosok vagy annál nagyobbak). Ez azt jelenti, hogy 2020-ban nem májusban lesz a plébánián elsőáldozás, hanem szeptemberben a Puskás Ferenc Stadionban. (A plébánián csak szeptember 13. utánra lehet elsőáldozást szervezni.) Egy életre szóló élmény lesz több ezer gyermekkel együtt részesülni a szentségben! Mivel az esemény nagy volumenű, ezért már most zajlik ennek megszervezése.

Az elsőáldozásra a felkészítés itt Diósdon lesz a szokásos rendszerben (az iskolai hittan órán kívül plébániai hittan óra keretében, aminek helyszíne valószínűleg az iskola lesz). A szentségekhez való járulás feltétele a felkészítés és a rendszeres templomba járás.

 

GYIK:

Mikor és hol lesz a nyitómise az elsőáldozással? 2020. szeptember 13-án, vasárnap 16.00 órakor lesz a Puskás Ferenc Stadionban.

Kik vehetnek részt a szentmisén? Mindenki számára nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület az iec2020.hu honlapon lesz elérhető 2019 őszétől.

Személyes beléptetés lesz-e, vagy a csoportos regisztráció alapján történik a belépés? Személyes beléptetés lesz, de jó, ha a csoportok együtt érkeznek. Kérjük, hogy akik busszal vagy vonattal jönnek csoportosan, a beléptetést is együtt hajtsák végre.

Egyházmegyénként vagy plébániánként lesz az érkezők elhelyezése? Lesz előzetes kiértesítés erről? Lehetőség szerint egy szektorban, ha a regisztráció is együtt történt a plébánia, iskola vagy közösség részéről. Az ülőhelyéről előzetesen mindenkit kiértesítünk.

Lesz-e visszaigazoló szelvény, ami a belépésre jogosít? Mindenkinek saját belépője lesz, amit előzőleg juttatunk el a résztvevőkhöz elektronikus úton. Szükség esetén a helyi szervező plébánia, iskola segíteni fog a jegyek kinyomtatásában.

A szentmisére mit vihetnek be a hívek, illetve mit nem? A hívek kizárólag esőkabátot vihetnek be a stadionba. Összecsukható székre nem lesz szükség. A Puskás Ferenc Stadionba bevihető tárgyakra vonatkozó szabályzatot közreadjuk, amint elkészül, és a jegyen is szerepelni fog.

Mi történik, ha a gyermekem rosszul lesz a misén? Ha rosszul lesz a gyermek, akkor a szülő kikíséri a legközelebbi elsősegély pontig, amelynek helyéről a rendezők adnak tájékoztatást.

Milyen nyelvű lesz a szentmise? Ha latin, akkor ki lesz-e vetítve a magyar szöveg? A szentmise előzetes forgatókönyv alapján lesz megtartva. Minden résztvevő számára biztosítunk egy misefüzetet, ami tartalmazza majd a szükséges fordításokat.

A hívek számára lesz-e szentgyónási lehetőség a szentmise alatt? Várhatóan lesz szentgyónási lehetőség, de javasoljuk, hogy ki-ki otthon végezze el a szentgyónását a mise előtti időben.

Mi lesz, ha esik az eső? A stadion lelátói nagy részben fedettek. Az elsőáldozók (akik a focipályán foglalnak helyet az oltár közelében) előzetesen kapnak egy egységcsomagot, amiben lesz esőköpeny számukra és az őket kísérő 2-2 felnőtt számára is, amit eső esetén használhatnak.

Lesz-e központilag ivóvíz biztosítva? Lesz központilag ivóvíz biztosítva.

Lesz-e mobil wc? WC-ből mindenki számára elegendő áll majd rendelkezésre.

Milyen egyéb programok lesznek ezen a szentmisén túl? A Kongresszus programjairól előzetesen a média felületeinken lehet tájékozódni, pl.: honlap, facebook, sajtó és természetesen a plébánosoktól, hitoktatóktól, tanároktól stb.

Kik elsőáldozhatnak a nyitómisén? A nyitómisén az lehet elsőáldozó, aki plébánosánál vagy iskolájában jelentkezik, és akit a plébánosa erre érettnek tart. Az elsőáldozás nyitott minden magyar egyházközség számára határon innen és túl.

Lehet-e felnőtt is elsőáldozó a nyitómisén? Igen, a megfelelő felkészítés után. Az elsőáldozásnak nincs felső korhatára.

Miért jó ez az elsőáldozásban részesülőknek? Egy életreszóló élmény lesz, melyre mindig emlékezni fog. Keveseknek adatik meg, hogy az Eucharisztikus Világkongresszuson legyen elsőáldozó.

Hogyan fog kötődni az elsőáldozó a plébániához? Az elsőáldozásra való felkészítés a helyi plébánián történik, így az elsőáldozás után is oda fog kötődni az elsőáldozó.

Hány elsőáldozó lesz? Ezt a leadott jelentkezések alapján tudjuk megmondani.

Hány kísérője lehet az elsőáldozónak? Egy elsőáldozóval bármennyi családtag érkezhet. Az elsőáldozásra való jelentkezéssel együtt kell bejelenteni a kísérő családtagok létszámát is, mert a szervezők ezeket is összesítik plébániánként, iskolánként.

Az elsőáldozók külön lesznek a szüleiktől vagy a legközelebbi hozzátartozójuktól? Az ültetési rendben az elsőáldozók szüleikkel egy szektorban, tehát egymáshoz közel foglalnak helyet. Amennyiben az egyik vagy mindkét szülő távol marad, akkor két másik családtag vagy keresztszülő, kísérő lehet az elsőáldozóval. A többi hozzátartozó a stadionban máshol fog helyet foglalni.

Ha a szülők messzebb lesznek, akkor a gyerekek a táskáikat hol tudják elhelyezni, hogy azokkal a szentmisét ne zavarják? A gyerekek közelében lesznek a szülők, így a szék alatt tudják tartani a miséhez szükséges tárgyakat és a táskát.

Lesz-e mozgási lehetőségük a gyerekeknek a várakozás ideje alatt? A szektorok közötti rész szabadon lesz hagyva, így, ha nagyon muszáj, akkor van mozgási lehetőség, kivéve, amikor a nyitóprogram alatt ezek a terek használatban lesznek.

Az elsőáldozás előtt kell-e próbán részt venni? Központi próba az elsőáldozók számára nem lesz. A rendezvény megadott forgatókönyve alapján a felkészítő plébániákon zajlanak a próbák.

Mi lesz az elsőáldozás koreográfiája? Erről is tájékoztatjuk az érintetteket a mise forgatókönyve alapján.

Milyen ruhában lesznek az elsőáldozók? Minden elsőáldozó a méretének megfelelő egységes fehér albát kap. Kérjük, hogy ez alá az időjárásnak megfelelően, fehér felsőbe öltözzön az elsőáldozó.

Meddig kell leadni a ruhaméretet és kinek? Kérjük, hogy a jelentkezéssel együtt adják meg a plébánián az elsőáldozó várható magasságát is 2019. március 31-ig. (Növésben levőknél az aktuális magasság + 5 cm)

Hol kapják meg az egységes fehér ruhát? Hol tudnak felöltözni? Az egységcsomag kiosztásának módja nincs még eldöntve, felöltözni bárhol tudnak, akár a helyükön is.

Lehet-e a lányokon fátyol/koszorú? Koszorú lehet, de nem kötelező.

Lesz-e az elsőáldozók számára a szentmise előtt szervezett gyónás, vagy ez az otthoni felkészülés része legyen? Mindenki a saját plébániáján végezze el a szentgyónását.

Készül-e minden gyermek elsőáldozásáról külön fénykép? Minden gyermek elsőáldozásáról készül fénykép központi szervezésben. Az áldoztató papok mellett fotósok lesznek, akik a pillanatot megörökítik. A fényképeket központi tárhelyről lehet majd letölteni.

Fotózni, videózni lehet? Vagy központilag szerveződik? Fotózni mindenki a saját helyéről tud. Az elsőáldozásban résztvevők nem fotózhatnak, ez központilag szerveződik. A fényképeket központi tárhelyről lehet majd letölteni. A misét a televízión keresztül egész Magyarország és az egész világ látja. Az elsőáldozók ezáltal is tanúságot tesznek hitükről az Eucharisztiában a világ előtt.

Lesz-e agapé a mise végén, ami máskor is szokott lenni az elsőáldozási misét követően? A helyszín és a résztvevők várhatóan nagy száma ezt nem teszi lehetővé, ezért javasoljuk, hogy a NEK-et követően ünnepeljék meg az elsőáldozókat a helyi közösségben is.

Lesz-e szülői áldás? Ezt az otthoni ünnepi misén javasoljuk, a NEK után.

Ki fogja őket konkrétan megáldoztatni? Az áldoztatás egy vagy két szín alatt lesz? A koncelebráns atyák egyike, és egy szín alatt áldoztatja meg majd az elsőáldozókat.

Hogyan mélyítsem el az elsőáldozókban az ünnep jelentőségét/személyességét, ha nem tudnak feladatot vállalni? A felkészítés során, illetve a NEK utáni otthoni ünnepélyes szentmisén tudnak feladatot vállalni, és ezáltal növekedni az elkötelezettségben.

Hogyan jutnak el az elsőáldozók a mosdókba? A jelzések alapján odasétálnak, ha kell, akkor a kísérőjükkel.

Hogyan jut fel a családunk a nyitó szentmisére? Az elsőáldozók és családjaik szervezett buszokkal vagy vonatokkal érkeznek majd Budapestre. Azokat a helyeket, amelyeket az elsőáldozók és hozzátartozóik nem töltenek fel a buszon/vonaton, a plébániák és iskolák hívei vehetik igénybe.

Mikorra kell megérkezni? Kérjük, hogy legkésőbb 15 óráig foglalják el helyüket a stadionban.

Egyházmegyénként lesznek-e kijelölt, előre egyeztetett parkolók a buszok számára? Lesznek kijelölt parkolók, amiről minden érintett részletes tájékoztatást fog kapni. A buszok ugyanazon helyen teszik ki és veszik fel a csoportokat, de közben egy másik helyen fognak parkolni.

A visszautazás egyszerre történik, vagy szakaszosan? A visszautazás szakaszosan, az indulási forgatókönyv szerint történik majd.

Amennyiben még vannak további kérdések, szívesen válaszolok (ha tudok)!

 

 


 

 

HITTANTÁBOR!!!!

Idén is visszatérünk egy korábbi táborhelyre: Őrimagyarósdra! Messze van, de megéri!

Június 22.-29. között lesz hittantáborunk az Őrségben. Vonattal megyünk (nagyon hosszú út!), az állomástól busszal visznek minket a táborhelyre.

Hatalmas udvarral rendelkező házban leszünk. Helyben tudunk focizni, métázni, számháborúzni stb.!

Programjaink között vannak hagyományosak (kézműveskedés, pólófestés, gyertyakészítés, őrangyalozás, sportok, vetélkedők, ima, éneklés, tábortűz, kirándulás, mise stb.), és most is lesz újdonság (erről még nem árulok el részleteket,,,) Elmegyünk busszal az őrségbe (Pankasz,Őriszentpéter - skanzen), fürdünk a Vadása-tóban. Idén is élményekben gazdag tábor vár Rád! Ha szeretnéd megnézni a táborhelyet, milyen programok voltak 6 évvel ezelőtt, a galériában kattints az akkori táborra!

A tábor költsége 45.400 Ft. Ez fedez minden kiadást (szállás, étkezés, utazás, kirándulás, kézműves foglalkozások, minden nap nasi). Mint minden évben, most is nyújtok be pályázatot, így ez akár felére csökkenhet. Ehhez azonban minél hamarabb be kell adnom! Kérem, hogy március 11-ig jelentkezz 5.000 Ft előleg befizetésével! Amennyiben a pályázat benyújtása után jelentkezel, már csak teljes áron tudsz jönni! (Visszalépés esetén perszer megkaphatod a támogatást!) A fennmaradó összeget induláskor szedem be! (A pályázat elbírálása után megírom, mennyi lesz!)

Napközis tábor idén nem lesz. :(


 

 

Hittanórák rendje a 2018/2019 tanévben:

 

Az iskolán kívüli (plébániai vagy fakultatív) hittanórák október 1-jén kezdődnek!

Ifjúság úti óvoda: hétfőn 1 4-től 3 4-ig

Kocsis u.-i óvoda: hétfőn 4-től fél 5-ig

Gárdonyi u.-i óvoda: csütörtökön 4-től fél 5-ig

Egyik csoport október végén előrébb kerülhet!

Elsőáldozók: kéthetente kedden fél 5-től a nagyiskolában (első óra október 9-én)

További időpontok: november 6., 20., december 4., 18., január 8., 22., február 5., 26., március 12., 26., április 9., 30., május 14. (elsőáldozás időpontjától függően még esetleg 28.)

Bérmálásra készülők: kéthetente kedden fél 5-től a nagyiskolában (első óra október 16-án)

További időpontok: november 13., 27., december 11., január 15., 29., február 19., március 5., 19., április 2., 16., május 7., 21.

Szeptemberben 3 napos lelkigyakorlat lesz az Érd-Postástelepi templomban (esti mise, amelynek prédikációja a bérmálkozóknak, hozzátartozóiknak szól). Ennek pontos időpontját még nem tudom.

A szentségek felvételének feltétele a rendszeres szentmisére és hittanórára járás!!!

Felsősök (akik voltak már elsőáldozók): minden hónap első szombatján 9 órától a plébánián van egy lelket erősítő, közösségépítő óra. Nem annyira tanóra, inkább valami lelki témánk lesz (első alkalommal pl. egy reklámfilmről fogunk beszélgetni), ézműveskedünk, játszunk, társasjátékozunk. Ez egy kb. 2 órás program. Az első alkalom rendhagyóan szeptember 29-én lesz.

Ha valakinek még gond van az időponttal, kérem jelezze! (Bár volt 2 hét a kívánságok benyújtására!)

 

 

 

 

Várunk mindenkit liturgikus szolgálatra! A fiúknak Barátossy Gábor bácsi tart ministráns tanfolyamot.

A lányoknak is van lehetőségük bekapcsolódni a liturgiába: éneklehetnek a scolában, illetve a perselyezhetnek. Találkozunk fél 11-kor a kóruson.

 

 

 

 

Bűnbocsánat szentsége:
- Csendes személyes imában Istent helyezem a középpontba: Őérte, szeretetéért bánom meg bűneimet. Hasznos ilyenkor a keresztet magunk elé helyezni, vagy egy szentírási részt felolvasni Isten szeretetéről és azon elmélkedni.
- Ezután vizsgáljuk meg életünk minden vonatkozását, rétegét, kapcsolatát és gyűjtsük össze bűneinket. Érdemes egy jó lelki tükröt alkalmazni, ami segít életem áttekintésében.
- Végül imádsággal kérjem az erőt és az  őszinteséget gyónásomhoz, a „sikeres” gyónásért. Imádkozom gyóntatómért, hogy Isten megmutassa rajta keresztül azt, amit nekem üzenni akar.

A gyónás szertartása

Gyónó: Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Pap: Mindörökké. Ámen.
A gyónó keresztet vet: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.
Gyónó: Gyónom a Mindenható Istennek, és neked, atyám, hogy utolsó gyónásom óta ezeket a bűnöket követtem el. Utoljára gyóntam:..
Bűneim azóta, hogy...
Más bűnömre nem emlékszem.
A pap tanácsaival segít, majd megszabja az elégtételt.
Gyónó elmondja a bánatimát: Teljes szívemből bánom minden bűnömet, mert azokkal a Jó Istent megbántottam. Erősen fogadom, hogy Isten segítségével a jóra törekszem, és a bűnt elkerülöm.
Pap: Isten, a mi irgalmas Atyánk, aki Szent Fiának kereszthalála és feltámadása által kiengesztelte önmagával a világot, és kiárasztotta a Szentlelket a bűnök bocsánatára, az Egyház szolgálata által bocsásson meg neked, és adja meg a békét! És én feloldozlak téged bűneidtől az Atya, és a Fiú † és a Szentlélek nevében.
Gyónó: Amen.
Pap: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk!
Gyónó: Mert örökké szeret minket.
Pap: Isten megbocsátotta bűneidet. Menj békével!
Gyónó: Istennek legyen hála.

Lelki tükör - a parancsok alapján...

•    A „főparancs” első része: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből és minden erődből. Hogyan állok ezen a téren?
•    A „főparancs” második része: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Szeretem-e magamat, és így képes vagyok-e másokat szeretni? A szeretet nem érzés, hanem annak belátása, hogy valaki érték, értékes és ezért áldozatot hozok érte.
•    Vétkezni lehet gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Ennek szellemében kell a lelki tükröt értelmezni.
•    Sem az aggályosság, sem az erkölcsi lazaság nem megengedhető. Egyik sem jobb a másiknál, mind a kettő a lelkiismeret torzulása.
•    Alapelv a szentírási norma: ami a lelkiismeret ellen van, az bűn.

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak Neki szolgálj!
•    Az első parancs előírja és megparancsolja a hitet, a reményt és a szeretetet. Ezeket a sarkalatos erényeket a vallásos élet gyakorlásával, az imádsággal lehet begyakorolni.
•    Az imádás a teljes személy, az értelem, az akarat és az érzelem hódolata Isten előtt. Van-e része életemben az imádásnak?
•    Imádkozom-e reggelente? Eltervezem-e, hogyan fogom ma Istent és embertársaimat szolgálni?
•    Imádkozom-e esténként? Hálát adok-e a napért? Végzek-e lelkiismeret vizsgálatot?
•    Napközben eszembe jut-e Istenem, szólok-e Hozzá?
•    Odafigyelek-e az imámra, hogy valódi beszélgetés, igazi Isten-tisztelet legyen, vagy csak sablonos szöveg?
•    Törekszem-e a családi közös ima kialakítására?
•    Imádkozom-e a családomért, szeretteimért?
•    Imádkozom-e a világban lévő nyomorúságokért, bajokért?
•    Imádkozom-e a halottaimért?
•    Vannak-e az életemben bálványok, amelyektől függök, amelyek kiszorítják életemből Isten jelenlétét?
•    Ragaszkodom-e valamihez, vagy valakihez túlzóan, bűnösen? Mi az, amiért bármit föláldoznék?
•    Hittem-e a babonában, mágiában, varázslásban? Végeztem-e ilyent?
•    Jártam-e jósnál, kuruzslónál?
•    Igyekezem-e megismerni hitemet, annak tanítását?
•    Egyetértettem-e Isten, hit vagy vallásellenes beszédekkel, mozgalmakkal, szervezetekkel?
•    Szeretem-e az Egyházamat? Ha kell, kiállok-e érte?
•    Tiszteletben tartom-e mások hitét, vallását?
•    Ha megfogadtam valamit Istennek, betartottam-e?
•    Ígérgetek-e fölöslegesen?

2. Isten nevét hiába ne vedd!
•    Isten neve szent, a teremtett világ öntudatlanul is tiszteli. Az embernek tudatosan kell Őt megdicsőíteni.
•    Káromkodtam-e? A káromkodás Isten, szentek, szentségek szidása, nem méltó módon történő emlegetése. Milyen gyakran? (A trágárság sem helyes, de más súlyú dolog.)
•    Szoktam-e emlegetni Isten nevét fölöslegesen, tiszteletlenül?
•    Mondok-e fohászt, ha káromkodást hallok?
•    Esküdöztem-e fölöslegesen?
•    Szent dolgokkal tréfálkoztam-e?
•    Odafigyelek-e a beszédem tisztaságára?
•    Szégyellem-e hitemet, ha szükséges volt megvallottam-e Isten nevét?

3. Az Úr napját szenteld meg!
•    Az Egyház azért írja elő a vasárnaponkénti misén való részvételt, mert a hit hallomásból ered, s az embernek hallania kell újra és újra, hogy Krisztus föltámadt a halálból, és hogy értünk adatott.
•    Vasárnap, ünnepnap mulasztottam-e szentmisét? (Aki beteg, vagy súlyos okból akadályoztatva van, az föl van mentve a misén való részvétel kötelezettsége alól.)
•    A misén kívül megszenteltem-e a vasárnapot és az ünnepeket? Tartózkodtam-e a szolgai munkától?
•    Pihenésre és ünneplésre fordítottam-e az egyházi ünnepeket?
•    Elkövettem-e mindent, hogy a szentmisén áldozhassak?
•    Figyelek-e a szentmisén?
•    Tudok-e ünnepelni, másoknak, a családomnak ünnepet készíteni?
•    Elrontottam-e mások ünnepét?
•    A bűnbánati napokon szoktam-e valamit tenni Isten iránti szeretetből? (Ha elfelejtettem, pótoltam-e más napon?)

4. Atyádat és anyádat tiszteld!
•    Tisztelni azt jelenti, hogy elismerjük valakinek az életünkben betöltött szerepét, tehát a tisztelet nem érzés. Más büszkének lenni a szüleinkre és más tisztelni őket. Ha büszke is lehetek rájuk, az Isten külön adománya. Máshogyan kell tisztelni gyerekkorban és máshogy felnőttként.
•    Tisztelem-e szüleimet? Engedelmes vagyok-e? Próbálok-e örömet szerezni nekik?
•    Lehetőségeim szerint felnőttként gondoskodom-e idős szüleimről, nagyszüleimről?
•    Gyermekként segítek-e szüleimnek az otthoni munkában?
•    Imádkozom-e a családomért, szüleimért, nagyszüleimért, testvéreimért?
•    Imádkozom-e házastársamért, annak szüleiért?

      Családtervezés az Egyház tanítása szerint (semmi mesterséges beavatkozás, stb.)?
•    Imádkozom-e gyermekeimért, jövőjükért, hitükért?
•    Megtisztelem-e az anyaságot?
•    Meg tudom-e bocsátani szüleim gyöngeségeit, esetleges bűneit?
•    Meg tudom-e bocsátani gyermekeim gyöngeségét?
•    El tudom-e fogadni, megbocsátom-e házastársam gyöngeségeit, hibáit?
•    Tisztelem-e az idősebbeket (iskolában, utcán, stb.)?
•    Segítem-e a gyöngébbeket?
•   Egyetértek-e akár szavaimmal, akár viselkedésemmel – a családi élet és szeretet bármilyen lejáratásával, kifigurázásával?
•    Lehetőségem szerint védem-e a családi élet szentségét, kérem-e ebben Isten segítségét?
•    Hozok-e áldozatot a nehéz helyzetben lévő családokért?
•    Tisztelettel vagyok-e az elöljáróimmal szemben?
•    Tisztelettel viselkedek tanáraimmal szemben?

5. Ne ölj!
•    Az életnek van megengedett kioltása, mint az önvédelem, és van meg nem engedett kioltása, ez a szándékos gyilkosság, ami égbekiáltó bűn.
•    Az emberi élet szent a fogantatástól kezdve, vigyázok-e rá, tisztelem-e?
•    Volt-e abortuszom, működtem-e közre ilyen gyilkosságban, helyeseltem-e ezt a gyakorlatot?
•    Vigyáztam-e magam és mások egészségére, testi épségére?
•    Törekszem-e a szív békéjére, mert abból származik minden keserűség, harag és gyilkos indulat?
•    Szoktam-e verekedni, durva lenni, gúnyolódni? Másoknak fájdalmat okozni? Ha megbántottam valakit, próbáltam-e jóvátenni?
•    Fékezem-e haragomat és indulataimat?
•    Haragszom-e, gyűlölök-e valakit?
•    Törekszem-e a kiengesztelődésre, megbocsátásra?
•    Imádkozom-e azokért, akik megbántottak, akikre haragszom?
•    Tisztelem-e az élet bármilyen formáját?
•    Vigyázok-e az élőlényekre, nem kínzom-e azokat fölöslegesen?
•    Tisztelem-e az időseket, próbálom-e enyhíteni szenvedéseiket? Elítélem-e az aktív eutanáziát?
•    Készülök-e saját halálomra?
•    Tudatosítottam-e magamban, hogy az öngyilkosság bűn, súlyos lázadás Isten ellen?
•    Csábítottam-e mást bűnre?
•    Van-e bennem részvét és segítőkészség a bajban lévők, a szenvedők és a szegények iránt?
•    Vétettem-e a közlekedési szabályok ellen?

6. Ne paráználkodj!
•    Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, így a nemiség Isten akaratából fakad. Kiteljesedett emberség csak a nemiség integrálásából fakad.
•    Tiszteletben tartom-e saját és mások testét?
•    Küzdök-e azért, hogy testi ösztöneimet én irányítsam, és ne azok engem?
•    Paráználkodtam-e? Gondoltam, beszéltem-e tisztátalant? Néztem, olvastam-e szándékosan ilyet?
•    Törtem-e házasságot? Okot se adok rá...
•    Vigyázok-e házasságomra, a házastársi hűségre?
•    Tettem-e ki veszélynek házasságomat? Ápolom-e magamat, a testemet, a külsőmet, hogy ne nehezítsem meg házastársam hűségét?
•    Cselekedtem-e tisztátalant – mással vagy magammal (önkielégítés...)
•    Nem viselkedtem-e kihívóan, szemérmetlenül? Hiányos öltözék...
•    Előzékeny és udvarias vagyok-e?
•    Tudom-e, hogy a homoszexuális kapcsolat bűn?

7. Ne lopj!
•    A teremtett világ javainak egyetemes rendeltetése van. A fölösleg nem jogos tulajdon, de a magántulajdon szent, semmilyen erőszakkal nem lehet azt senkitől elvenni.
•    Vigyázok-e a világ javaira, ezeket az „unokáinktól kaptuk kölcsön”?
•    Szoktam-e pazarolni az anyagi javakat: ételt, pénzt, stb.?
•    Becsülettel dolgozom-e?
•    Vettem-e el olyat, ami nem az enyém? Visszaadtam-e már? (Amit titokban vettem el, azt lehet titokban visszatenni.)
•    Szoktam-e lehetőségeimhez mérten másokat anyagilag is támogatni?
•    Betartom-e a szerződéseket?
•    Szoktam-e bliccelni?
•    Vigyáztam-e magam és mások holmijára?
•    Törekszem-e a nagylelkűségre?
•    Felelősnek érzem-e magam a közösség javaiért (iskolában, utcán, vonaton)?
•    Nem „lopom-e” az időt? Becsülettel végzem-e kötelességeimet?

8. Hamis tanúságot ne szólj embertársad ellen!
•    A hazugság az igazságnak meg nem engedett eltitkolása, amikor a másiknak joga lenne tudni az igazságot, és azt eltitkolom előle. A hazugság sátáni bűn.
•    Törekszem-e az igazságra? Az igazság ugyanis Jézus szerint szabaddá tesz minket.
•    Eléggé nyílt vagyok-e?
•    Kerülöm-e a kétes, nem egyértelmű helyzeteket? Tolakodó vagyok-e?
•    Hazudtam-e? Okoztam-e ezzel másnak kárt? Próbáltam-e jóvátenni?
•    Rágalmaztam-e? Fogtam-e másra olyat, ami nem igaz? Jóvátettem-e ezt?
•    Megvédtem-e más becsületét, ha tehettem?
•    Elviselem-e az igazságot?
•    Harcolok-e, föllépek-e az igazságtalanság ellen?
•    Egyetértettem-e, támogattam-e akár szóban, akár viselkedésemmel bármilyen rasszista megnyilvánulást?
•    Szoktam-e megszólni másokat?
•    Észreveszem-e másokban a jót? Szoktam-e megdicsérni másokat?
•    Szoktam-e dicsekedni?
•    Hiú vagyok-e?
•    Igényes vagyok-e abban, hogy mit olvasok, vagy hallgatok?
•    Betartom-e adott szavamat?

9-10. Embertársad házastársát ne kívánd! Se más egyebet, ami az övé, ne kívánd!
•    A kívánság nem érzés, hanem törekvés. A kívánság a szívben születik, és onnan kerül a tetteinkbe.
Irigykedtem-e (más értékeire, tehetségére, stb.)?
Szívesen adtam-e a rászorulóknak (tulajdonomból, időmből)?
Elfogadom-e külső-belső adottságaimat? Megbékéltem-e magammal?
•    Kapzsi vagyok-e?
      Elfogadom-e házastársam adottságait?
•    Törekszem-e őt szépnek látni?
•    Féltékeny vagyok-e?
•    Törekszem-e hibáim kijavítására?


Az imakönyvekben, az interneten még nagyon sok lelkitükör található, ez csak egy példa, bármelyik használható!!!

 

 

 

 

Kérem, akinek van Facebook elérhetősége, like-olja a Diósd Hittan oldalt, mert akkor mindig tudni fogja, ha valami újat kiírok, illetve ott van lehetőség a visszareagálásra (itt már nem működik a Fórum). A részletes információk továbbra itt találhatók meg.

A hit- és erkölcstan oktatásról

 

Miért éppen hittan?

Az etika (erkölcstan) tárgy egy a többi tantárgy közül, amit a gyermek az órarendjébe beillesztve tanul. Megismerkedik szokásokkal, magatartásformákkal, értékrendekkel, szabályokkal. A tanár nem lehet itt sem világnézetileg semleges, hiszen a saját meggyőződése szerint tanít. Amennyiben igyekszik mégis az lenni, elveszti az óra a személyességet.
A hit- és erkölcstan nem leplezett világnézettel tárja a tanulók elé az erkölcsi véleményét. Segítséget nyújt abban, hogy a fiatalok megismerjék a keresztény hitet. Ez a hit segít minden embert, hogy eligazodjon az élet nagy kérdéseiben, amelyek a mindennapjainkat is meghatározzák: milyen értékeket vállaljunk és kövessünk, hogyan éljük meg jól és teljesen ezt az ajándékba kapott életet, nehéz döntési helyzetekben melyik utat válasszuk. A hit mindeközben rámutat az erkölcsi értékek egyedüli alapjára, Istenre, és Krisztusra, aki a megvalósításban tanítónk és példaképünk.
Szentírási történetek alapján találkozik a tanuló a konfliktusokkal. Pl. erkölcstan órán foglalkoznak azzal, hogy kell a testvérekkel viselkedni. Hittan órán József, Jákob és Ézsau, A tékozló fiú történetén keresztül olyan érzésekkel találkoznak, amit magában is felfedez, és megtanulja megnevezni, megérteni, feldolgozni és kezelni, megkeresi az okokat. A gyerekek igazi példaképeket kapnak, akik valóban az értékes életre tanítják.
Ismerősek voltak ezek a bibliai nevek? A gyermek lépten-nyomon találkozik keresztény szimbólumokkal (zenében, képzőművészetben, irodalomban stb.). A hittan segíti, hogy ezeket felismerje, megértse. Megismerkedik a keresztény ünnepek tartalmával.
A hitoktatók évek óta tanítják a tantárgyat.

Miért éppen katolikus hittan?

            Diósd hagyományosan katolikus település. Ezer éve már itt állt a Szt. Szabina kápolna, ahol Szt. Gellért utolsó miséjét bemutatta. A diósdi lakosok nagy része a katolikus hagyományokat követik, felekezettől függetlenül díszítik az utcákat Úrnapra, jönnek el éjféli misére stb.
            15 éve oktatok Diósdon hittant. Célom nemcsak az ismeretek közlése, hanem a hitünk megélése. Sikerült egy jó közösséget kialakítani. A hittan órán kívül is tartalmas programokon vesznek részt a gyerekek: rendszeresen műsort adnak a Szt. Anna Otthonban, a Társaskör rendezvényein, ebben a hónapban Ki mit tud?-ra megyünk. Nagyon népszerűek a táborok, többször volt, hogy „repetát” is kértek a hittanosok. Maguk is szerveznek TanTalit (találkozót, ahol sportolnak, társasjátékoznak stb.), voltunk színházban. Természetesen részt vesznek a litrugiában (pl. adventi gyertyagyújtás). A kamasz fiúk minden évben meglocsolják nemcsak a korosztályukat, de a kisebb lányokat is. Ezek a programok nem kötelezőek, de mindenki előtt nyitottak. (Programjainkba betekintést nyerhetnek a diosdhittan.hu oldalon.)
            Az első osztályosok játékosan ismerkednek meg a legfontosabb tudnivalókkal (ima, keresztvetés, Szentháromság, karácsony, húsvét) és bibliai történetekkel. Sokat énekelünk, kézműveskedünk. Később lehetőség van szentségekre (keresztség, elsőáldozás, bűnbocsánat, bérmálás) való felkészülésre.
            Görög katolikus testvéreink részére – Szabó Mihály atya felhatalmazásával – én tartom a hittant, később a szentségekre már ő készíti fel a gyerekeket.
            A jelentkezésnek nem feltétele sem a keresztség, sem az Egyházhoz való tartozás.