Gánt, 2011. július 11-17.

Hétfőn, miután megérkeztünk, gyorsan kihúztuk, ki kinek az őrangyala, majd az előre felosztott „családok” ismerkedtek egymással. (Egy nagyobb a tábor folyamán 2-3 kicsire vigyázott.) Kellett keresni 3 közös tulajdonságot, hármat, ami egyikükre sem illett, és három olyat, ami csak egyikre illett.
Ebéd (virslis krumplileves, grill pulykamell szelet sajtmártással, krokettel) után csapatverseny keretében ismerkedtünk Gánttal (pl. meg kellett tudni a polgármester, az iskola, a védőszent nevét, és a körzetszámot, nem pedig az irányítószámot). Ezután felmentünk a közeli hegyre számháborúzni, ahol sikerült már első nap elveszíteni a zászlót. Vacsora (rizses hús, kovászos uborka) után őrangyaloztunk, imádkoztunk, énekeltünk.

Kedden reggeli (zsömle vagy kifli, sonka, uborka, tea) után megtettük első komoly túránkat. Elsétáltunk a Gánti-barlanghoz, ahova terveztük, hogy lemegyünk, de sajnos a sok engedély miatt ez nem jött össze. A hangulatból egy csepp ízelítőt kaptunk azzal, hogy megnéztük, milyen szűk lejáraton kellett volna bebújni. Ez után elmentünk a Vörösmarty-forráshoz, útközben megnéztük a kápolnapusztai temetőt. A társaság nagy része eddigre nagyon elfáradt, ezért a visszafele úton kettéváltunk. A fáradtak (és betegünk) visszamentek, ők összesen kb. 4 km-t tettek meg. A lelkesebbek még elmentek a bauxitbányához. Útközben Tunéziába is elugrottunk (Gábor GPS-e szerint). Kicsit hűsöltünk a bányamúzeumban, és néhányunknak még volt energiája bauxitot is gyűjteni. A visszafele útra azonban már mindenkinek elfogyott az energiája, és a busz az ígéretek ellenére sem jött, ezért Zsófit riasztottuk, vigyen vissza minket autóval (természetesen a másik 2 autó segítségével). Ez a csapat így összesen 8 km-t gyalogolt.
Ebéd (karfiolleves, sült csirkecomb, sült krumpli, káposztasaláta) után kézműveskedtünk. Az egyik csoport pólót festett (idén fekete alapra), a másik bőrkulcstartót varrt, a harmadik pedig nyomdát készített, amivel egy kis zsákot díszített.
Vacsora (pizza) után őrangyaloztunk, imádkoztunk, énekeltünk.

Szerdán reggeli (kalács, vaj, lekvár, kakaó, tej) után rögtön útra keltünk, átmentünk Csákvárra. Félúton a kisebbek elkezdtek fáradni, ezért őket küldtük előre, hogy amilyen tempóban tudnak haladni, úgy megyünk. Ettől kezdve kicsit gyorsabban mentünk. Néhányan azonban ezen a napon is lerövidítették az utat, lementek egy játszótérre, és ott várták be a többieket, ők összesen kb. 9 km-t tettek meg. A csapat nagy része elment a Báraczházy-barlangba, aminek már a megtalálása is kalandos volt. Sziklák között kellett leereszkedni, ahol időnként kis fák, bokrok állták utunkat. A barlangban szűk, sötét folyosón haladtunk, amit a nálunk lévő mobilokkal tudtunk valamennyire bevilágítani. Közben csöpögött ránk a víz, a nyakunkba lógtak a lelógó gyökerek. Ez után mi is lementünk Csákvárra (útközben egy kis étkezési szünetet tartva egy játszótéren). Összesen ez a csapat kb. 12 km-t tett meg. Már együtt mentünk el az Eszterházy kastélyhoz, ami ma már kórház, de az udvara még mindig a főúri időket idézi.
A Csákvári Csárdában ebédeltünk (cukorleves, rántott hús, sült krumpli, rizs, uborka), majd a Vértes Múzeumban ismerkedtünk kicsit Csákvár történelmével. Busszal mentünk vissza. Sajnos ezen a túrán nem vett részt Bori, aki lebetegedett és Dávid, aki vele maradt.
Vacsora (paradicsomleves, rakott krumpli) után kimentünk a játszótérre, ahol a hét folyamán a legönfeledtebb, legvidámabb órát töltöttük. Este természetesen őrangyaloztunk, imádkoztunk, énekeltünk.

Csütörtökön megreggeliztünk (bundás kenyér, tea), majd folytattuk a kézműveskedést vetésforgó szerűen, tehát most mindenki egy másik tárgyat készített.
Ebéd (gyümölcsleves, rántott sajt, rizs, párolt zöldség, tartármártás) után felköszöntöttük születésnaposainkat: Julcsi ezen a napon lett 6, Juli szombaton 14 éves. Autókkal (+ 2 kisbusszal) átmentünk Fornapusztára, ahol először pusztabusszal (echószekérrel) bejártuk a Zólyomi-medencének az alföldi tájat idéző élőhelyét. A Dohányos-háztól indultunk, és oda érkeztünk, ami egy cselédház volt 100 éve, és az ott lakó dohánytermesztőkről kapta a nevét. A szomszédos Százados tanyán láttunk háziállatokat, baromfikat, szamarakat, lovakat és szalmabálával „legózó” parasztokat. Kint a pusztán bivalyokat, szürkemarhacsordát. Kicsit erdőben is kocsikáztunk.
Ez után jól esett megmozgatni tagjainkat a csíkvarsai ötpróbán. Két csapat (Nekünk 8 és Mindegy) 5 feladatban versenyzett egymással:
1. pulicsalogatás: 2 fa pulikutyát kellett egy madzagra feltekerni,
2. nyúldobás: egy bottal fanyulakat kellett ledobni, hogy eldőljenek,
3. lasszódobás: szürkemarha szarvára kellett kötélhurkot dobni (ez kevés embernek sikerült, de Pisti még szarva közt a tőgyét is eltalálta :) ),
4. karikásütés: ostorral kellett lufikat kilyukasztani,
5. bálahömbölgetés: 2 bálát kellett elhengeríteni oda és vissza.

A vacsorát (tészta, tokány) még megtoldottuk három hatalmas dinnyével, ami majdnem kifogott a csoporton, de végül is sikerült leküzdeni. Ez után még persze őrangyaloztunk, imádkoztunk.

Pénteken délelőtt hasonló program volt (a kifli, zsömle, zöldséges felvágott, sajt, uborka, tea, tej után), így már mindenki mindhárom foglalkozáson részt vett.
Ebéd (borsóleves, sülthús, petrezselymes burgonya, káposztasaláta) után ismét 2 csoportban (ugyanazon a néven) GPS-túrára mentünk. Ennek során az első túra állomásait kellett felkeresni, de most már időre, versenyre. Így aztán fele annyi idő elég volt rá… A tábor végén ezt a programot emelték ki legtöbben, hogy nagyon tetszett nekik.
Vacsora (tarhonya, lecsós virsli) után előadták a csapatok jeleneteiket:
1. Lázár egy családnak mesélte el történetét a vacsoraasztalnál,
2. Ábrahám feláldozta volna egyszülött fiát, de végül egy kossal tette ezt,
3. Keresztelő János születésének történetét láttuk,
4. Tóbiás családjának egész történetét néztük meg, fordulatos, modern feldolgozásban.
Majd őrangyaloztunk, imádkoztunk.

Szombaton reggeli (kakaós csiga, tea, kakaó) után egy rövid vetélkedő jött: össze kellett gyűjteni a kék krétával felírt betűket, és abból összerakni: Szent József. Elmentünk a bauxitbányába, ahol először számháborúztunk (több hadisérült lett), majd egy másik árokban köveket, kristályokat, megkövesedett csigát gyűjtöttünk az általunk díszített zsákba. Visszafelé kicsit eltévedtünk, így a turistaúton mentünk vissza ebédelni (gulyásleves, pennetészta), majd csendes pihenő után 6 témában 6 kérdést kaptak a csapatok a vetélkedőn. Métáztunk a játszótér mellett (3x2 fordulót játszottunk le). Vacsora (milánói makaróni) után még egy activity vetélkedő volt, majd őrangyalozás, ima.

Vasárnap reggeli (virsli, ketchup, mustár, tea, kakaó) után pakoltunk, tábort zártunk: elmondtuk, mi tetszett legjobban, mi nem (ez leginkább az volt, hogy túl rövid volt), majd leírtuk egymásról a véleményünket. Elmentünk misére, ebédeltünk (húsleves, rántott hús, krumpli, alma), majd az összegyűjtött halak értékelése volt, őrangyaloztunk, énekeltünk és hazajöttünk.

Minden nap fagyiztunk. Ezúton kérek elnézést a szülőktől, akiknek gyerekét rászoktattam a 3 gombócra! :)